woensdag 28 mei 2008

het parool: AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en het Rijk overwegen de plannen voor de ontwikkeling van de Zuidas in de hoofdstad aan te passen, omdat de private partijen die aan het project zouden meebetalen de risico's te groot vinden. Dat zei wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) dinsdag.

De acht marktpartijen (zes banken, Schiphol en pensioenfonds ABP) zouden vooral problemen hebben met de plannen voor de infrastructuur van het gebied. Een deel van de snelweg A10 en een vier banen brede spoorlijn zouden in de plannen onder de grond komen te liggen. Mogelijk neemt het ministerie van Verkeer en Waterstaat nu zelf de financiƫle risico's van dit deel van het project op zich.

Gemeente en Rijk nemen het prestigieuze Zuidas-project vermoedelijk niet helemaal in eigen hand, al wordt ook die mogelijkheid onderzocht. Van Poelgeest: ''We willen de aandelen in het project aan de marktpartijen aanbieden, dat gebeurt na de zomer. Maar eerst kijken we hoe we ons voorstel aan de banken kunnen optimaliseren.''

Het project zou gerealiseerd moeten worden door de nog op te richten Zuidas Onderneming. Hierin zouden gemeente en Rijk oorspronkelijk 20 procent van de aandelen in handen houden. De overige 60 procent waren ze van plan te veilen onder de acht marktpartijen. Of die verdeling nu aangepast wordt, kon Van Poelgeest nog niet zeggen.

De mogelijke veranderingen in de plannen zijn het gevolg van een geheim rapport van zakenbank Credit Suisse First Boston, waaruit bleek dat de banken de risico's met de huidige plannen te groot vinden. PvdA-gemeenteraadslid Bouwe Olij stelde in een reactie op dat rapport, dat de overheid de mogelijkheid zou moeten onderzoeken het Zuidas-project met publiek geld te realiseren.

De gesprekken tussen de gemeente Amsterdam en het Rijk vinden waarschijnlijk op korte termijn plaats. Volgende week hoopt de wethouder een nieuw voorstel aan de marktpartijen voor te kunnen leggen. Boven de ondergrondse wegen en sporen moeten aan de zuidkant van de hoofdstad enkele miljoenen vierkante meters aan kantoren, woningen en andere gebouwen verrijzen. Aan het project hangt een prijskaartje van enkele miljarden euro's.(ANP)

Geen opmerkingen: